she colours sketchbook home follow

josei-chan
A 15 years old typewriter. Love writing, reading, drawing and typing. A big fan of Hlovate. Jazakillah.


koko de hanasu


okina hakushu
Template was made by
Miichiko. Thanks to Pixel-diary for the cute pixels and icons.


Tutorial : Edit Widget Ask.fm
23 December 2012 | 7 comments
Assalamualaikumwarahmatullah :-) Hari ni nak buat tutorial edit widget Ask.fm. Actually, aku pun belajar dari Faqihah. Jadi, credit to Qihah ^.^ Hangpa semua tau dak Ask.fm tu macam mana?
That is one in my sidebar. First of all korang kena ada widget Ask.fm tu sendiri lah. Kalau tak de, pegi SINI dan sign up lah :-)

1. Log in Ask.fm korang > Setting > Widget
2. Tekan Edit CSS
Klik untuk tumbesaran manusia dan haiwan. Yang dikotakkan biru tu oke.
*size tu better 180 x 275 tau*

Untuk letak background
3. Search for this code;
.askAnywhere-input {
4. Delete anak-anak kod dia yang tak penting tu, dan gantikan dengan code kat bawah ni ya;

display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 55px;
max-height: 160px;
padding: 0px;
border: solid 0px #ffffff;
font-size: 11px;
text-align: left;
overflow: auto;
background:url('URL background');

*Let's play colours;
ABC : Ketebalan border
ABC : Tukar ikut kaler yang korang nak. Search here.
ABC : URL background. Change it with yours.

Untuk button Ask
5. Search code ni;
.askAnywhere-button {
6. Kat bawah code tu, tambah code ni;

background: #B87289;

width: 260PX;

*yang berwarna tu korang adjust sendiri tau.*


Untuk centerkan link Ask.fm
7. Search for this code;
.askAnywhere-username {
8. Bawah code tadi tu ada code ni kan border-bottom: solid 0px #000000; , delete jah code tu.
9. Then, paste kan code ni kat bawah dia;
 text-align:center;
Untuk centerkan headline
*Headline tu macam ni 'Ask me questions maybe? :)'*
10. Search for this code;
.askAnywhere-slogan {
 11. Paste code ni kat bawah dia;
text-align:center;
Done! Pastu ambil CODE dia tau, bukan edit CSS punya code, then paste dekat HTML/Javascript :-)
Sorry kalau pening gilos nak baca tuto ni :3 Kalau tak paham tanya k. Hihi. Thanks, bye, Assalamualaikum.

FUTURE
PAST