she colours sketchbook home follow

josei-chan
A 15 years old typewriter. Love writing, reading, drawing and typing. A big fan of Hlovate. Jazakillah.


koko de hanasu


okina hakushu
Template was made by
Miichiko. Thanks to Pixel-diary for the cute pixels and icons.


After all, He is the best planners {:
27 October 2012 | 0 comments

wallahualam {;

Assalamualaikum ^.< Hai hai, kejap lagi aku balik hostel. Hmm, tadi pagi kan time aku tengah baring-baring all of sudden aku terfikir, kenapa Allah tak bagi kita lihat masa depan ekk? Korang semua pernah terpiker? Alah, pemikiran di luar kotak sangat kot. Hewhew. Tapi apa yang penting, aku nak huraikan serba sedikit tentang ini. Eh? Apesal kau tibe-tibe je jadi baik ni nak hurai-hurai bagai ni? Ingat tak Kak Zahra pernah kata, "Kau lupa tugas utama kau. Dai'e." (: Yepp, I'm trying to be a Dai'e although just for myself. Tak pelah, sikit-sikit dulu. Lama-lama nanti Allah akan tunjukkan hasil {; 

Okay, let's start the game. Allah, He is the Almighty, right? Siapa tak tahu, kan? Hanya kafir dan munafik yang menidakkan dan menafikan. Kenapa Allah tak bagi kita semua manusia ni untuk melihat masa depan? Bahkan meramal pun Allah tak bagi, right? For my opinion, Allah tak bagi kita semua lihat masa depan sebab Allah nak kita usaha. Ingat tak, kalau kita nak berjaya, kita yang kena usaha. Actions speak louder than words, right? D. U. I. T. Doa. Usaha. Ikhtiar. Tawakkal. Take a note. Andai kata, kita semua ni Allah bagi kelebihan dapat lihat masa depan. Contohnya, esok kita nak exam Chemistry, then kita lihat masa depan kita, esok agak-agak aku dapat tak jawab Chemis ni, then bila tengok soalan senang plus kita lulus 100% in Chemistry, tambah-tambah lagi mana tahu abah bagi bonus lebih dapat lah Nokia touch-screen, mesti kita takkan usaha lagi kan? Sebab kita dah nampak dan percaya apa yang akan berlaku. Kita bergantung sebulat-bulatnya dekat masa depan. "Buat apa usaha walhal masa depan kita dah boleh nampak, kan? Kita dah boleh tahu sama ada kita gagal atau lulus." Kalau lah masa depan itu dipertontonkan kepada umat manusia, apa gunanya pembinaan sekolah dan kehadiran semua pensyarah dan guru, right? Everytime, Allah will be the best planners after all. Kita merancang, Allah pun merancang, tapi perancangan siapa yang terbaik? Of course, Allah (: Contohnya lagi, agak-agak 20 tahun akan datang aku akan kahwin dengan siapa? Oh, dengan si dia bin si ayah dia ke? Kalau macam tu, lebih baik aku tak payah terkejar-kejarkan dia sebab memang dah sah 20 tahun akan datang aku akan naik pelamin sama dengan dia!

Andainya pemikiran manusia seperti ini ...
Tidakkah akan hancur umat manusia? 
MasyaAllah. Alhamdulillah, syukur Allah tidak mempertontonkan masa depan kepada manusia. Maybe certain people Allah bagi kelebihan kat dia, dia boleh nampak masa depan, yeah, itu hak Allah nak beri kelebihan kepada sesiapapun. Every people have their own special skills. Allah boleh je tukar masa depan sebab itu hak Allah. Kita sebagai hamba memang LAYAK diuji. That's why kita kena usaha (: Kalau lah masa depan tu dipertontonkan, usaha kosong, doa pun tidak diomong (: Sebab tu lah, usaha perlu disertakan dengan doa, kan? Doa adalah ibadat yang disukai Allah. Kadang-kadang Allah turunkan ujian kepada kita sebab kita dah lama sangat lupa kat Dia. Lek lek, aku pun selalu kena kot macam tu *malu sendiri. Inna, Allah is the best planners. WaInna, Allah telah menciptakan segala-gala yang terbaik untuk kita. How can we say thankful with all of this creation and all of the comfort-ness gave by Him? Say, Alhamdulillah, people {;

Yeah, sekian sahaja. These are the small steps. I'm trying to be a DAI'E. Pray for me, InshaAllah. Ini pun sekadar perkongsian. Kalau ada mana-mana pihak yang tak bersetuju, maaf {;

Segala niat yang baik akan Allah permudahkan. Plus, Allah's help is in every good deeds (: Rabbi Yassir Wa La Tuassir, Amin. 

ps : pray for my Science paper tomorrow. And for all form 1 SMKAJB, good luck and selawatlah kalau kita lupa apa yang kita ingat dan hafal ^.^ Everything that happens have their own wisdom.

read this to gain more knowledge, including myself  >.^ --> Berbeza Sangatkah dengan Sekolah Agama?

Salam 'alaykum =)


FUTURE
PAST